DSC07405-HDR

Bloggnyheter

Vildbi

Våra flitiga bin

Visste du att vi har en bikupa på vår vackra udde? Vi är så tacksamma för dessa bin som är så ihärdiga och som gör så mycket nytta i naturen. Bina mår prima. Vi har precis fått rapport om detta från Charles från Biverket. Se nedan: 

”Låt mig berätta. Jag besökte kuporna i april för vårstädning och kupan var förvånadsvärt ren inuti. Oftast finns det ett par ramar som möglat pga av fukt, vilket tillsammans med några dussin döda bin brukar göra att man måste skrapa av hela insidan. Ingen lätt uppgift när det är kallt och man försöker hålla bina varma samtidigt. I år var det bara att skaka ut några torra bin och så var det klart! Samhället var starkt och drottningen levde. Jag lade in ett par foderramar (ramar med sockervatten-lösning) i fall det skulle bli bakslag i vädret (som det faktiskt blev) så att de inte skulle svälta ihjäl.

I början av maj satt jag på en extra låda, dvs man lyfter upp den befintliga lådan som har 10 ramar fyllda med pollen, nektar, honung och yngel och man ställer in en tom låda under den. (Tom i bemärkelse att ramarna är utbyggda med vaxceller men är tomma). Nu har er kupa 10 fyllda ramar högst upp och 10 tomma ramar längst ner. 

När bina gör honung förvaras den alltid högst upp i kupan, så yngel och pollen kommer att flyttas successivt neråt medan det fylls på uppifrån. Strax efter midsommar kommer jag att sätta på en till tomlåda, denna gång högst upp med ett spärrgaller mellan mellersta och översta lådorna. Spärrgallret gör att drottningen inte tar sig upp bland honungen och lägger ägg. Gör hon det blir det en salig blandning ägg, larvar, pollen, nektar och honung och då blir det omöjligt att skörda honungen.

De lådor som bara används till honung kallas för skattlådor och är oftast gjorda av ganska tunnt virke utan isolering; av estetiska skäl använder jag dock yngellådor dvs samma lådor som används i resten av kupan. En yngellåda är isolerad och ganska tung..ännu tyngre när den är fylld med honung..  fast bära på en låda fylld med 25 kg honung (in my dreams) är en trevlig uppgift!

Denna vecka har mycket slagit ut, syrén, fruktträd, klöver... men det regnar...det måste kännas ungefär som det gör för barn när Gröna Lund har planerats in sedan länge, och äntlingen när dagen-D kommer, så regnar det! Åtminstone kan barn ta på sig en jacka.. bina kan dock inte flyga mellan dropparna!

Varma hälsningar men önskningar om en riktigt fin sommar!

Charles"

Den fina illustreringen av ett vildbi är gjord av Emelie som varit Prayo hos oss. 💚🐝

KRAV

KRAV-märkt restaurang

KRAV har i år skärpt kriterierna för sin miljömärkning. Därför är vi extra glada och stolta över att vi lever upp även till detta och att vår restaurang fortsatt är KRAV-märkt. Minst 20% av all den mat och dryck vi serverar är ekologisk och av dessa är minst 10% av dessa varor KRAV-märkta. Vi har även klarat granskningen för Hållbart Fiske och är fortsatt certifierade enligt MSC och ASC. 

För oss på Skepparholmen Nacka är långsiktig hållbarhet något konkret. Som gäst känner du redan vid mötet med receptionen av den lugna atmosfären och den omtanke som medarbetarna ger. Det är ingen tillfällighet, det är en fråga om ansvarstagande eftersom vi är medvetna om att vi dagligen påverkar människor och miljö, i närsamhället och globalt. Vi kallar det "Vårt gröna arbetssätt". Om du besöker oss som konferensgäst eller besöker vårt spa spelar ingen roll, vi erbjuder alltid en grön och hållbar upplevelse där ansvar för miljön, dig som gäst och våra medarbetare är ledstjärnor.

Som första hotell i Sverige är Skepparholmen sen år 2013 hållbarhetscertifierad enligt ISO 20121 - Hållbarhet vid evenemang. Standarden är global och ska leda till en mer hållbar verksamhet där miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekter beaktas vid genomförande av evenemang.

För att minska vår miljöpåverkan arbetar vi efter miljöledningssystemet ISO 14001 och är miljömärkta med SVANEN. 

För att möta dina krav som gäst har vi implementerat ledningssystemen ISO 9001 och för att värna om våra medarbetare arbetar vi aktivt med CSR-socialt ansvarstagande. En del i vårt sociala ansvarstagande fokuserar på brandskydd, övrig säkerhet och tillgänglighet för gäster med olika funktionshinder.

Även om vi är en liten aktör kan vi påverka. Det gör vi bland annat genom att välja leverantörer med miljöprofil, respektera våra gästers integritet och underlätta för våra medarbetare att utvecklas. På detta sätt är ansvarstagande för en hållbar utveckling en naturlig del i vår dagliga verksamhet. 

Välkommen till oss! Vi får dig att längta tillbaka. 
 

Med på bilden är:
Restaurangchef Muda Press, Kökschef Daniel Engellau, VD Marcus Press, F&B-manager Lisa Lind och Administrativ chef Gunilla Strömberg Pettersson.

Nyhetsbrev

Signa upp för vårt nyhetsbrev och ta del av fina erbjudanden och kampanjer!

E-postE-mail:

NamnName:

krav
svanen-logga
ISO_9001_14001_20121ISO_9001_14001_20121_SV

Med hjärta för miljön

Vi vill att du och miljön ska må bra. Sedan flera år tillbaka bedriver vi ett aktivt och engagerat hållbarhetsarbete. Vi strävar alltid efter att minimera miljöpåverkan utan att göra avkall på kvalitet och service. Därför väljer vi leverantörer och produkter som åstadkommer minsta möjliga påverkan på miljön. Hotellet är kvalitetscertifierat enligt ISO 14001 och miljömärkt med Svanen. Dessutom är restaurangen Kravcertifierad.  Som första hotell i Sverige är Skepparholmen hållbarhetscertifierad enligt ISO 20121 - Hållbarhet vid evenemang. Standarden är global och ska leda till en mer hållbar verksamhet där miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekter beaktas vid genomförande av evenemang.

waves2-01